Fajka s viečkom po dedovi


V dedictve po dedovi ostalo aj niekoľko fajok. Niektoé boli celé, z iných zostala len hlavička alebo náustok. To je prípad aj tejto fajočky s viečkom. Fajka sa mi páči a aj sa mi do vetera hodí viečko, ale bez náustku by to bolo horšie. Rozhodol som sa prispôsobiť nejký iný náustok k tejto fajke. Našiel som jeden vhodný z inej mojej fajky, ale rozmerovo veľmi vzdialený. Problém som riešil vyrobením medzikusu medzi fajku a náustok.

fajka a naustok

Na medzikus som použil kúosk suchécho (naozaj suchého) čerešňového dreva. Klátik som upol mezdi hroty na sústruh a obrobil do valcovej podoby. Valec po upnutí do skľčovadla som prevŕtal a na konci som vytvaroval a slícoval čap pre spojenie s fajkou. Toto bola najzdĺhavejšia etapa, pretože otvor vo fajke je kužeľový a trocha nepravideľný. Keď bolo spojenie s fajkou uspokojivé, opäť som medzikus dal medzi hroty a vytvaroval výslednú podobu medzikusu.

medzikus

Medzikus som nafarbil na čierno. Použil som čierny tuš, ktorý mal najmä tú výhodu, že som ho mal práve poruke. Následne som povrch ošetril karanubským voskom. Technologicky to prebiehalo tak, že som v sústruhu roztočil medzikus, ktorý som ohrial teplovzdušnou pištolou. Na ohriaty obrobok som potom zľahka priložil kocku karnabského vosku a ten sa rozpustil a potiahol povrch medzikusu. Vychladnutý medzikus som potom už len preleštil flanelom.

vysledok

Dodatok


Medzičasom som fajku vybavil ebonitovým náustkom.

S tymto náustkom som mal ale problém, pretože kužeľové zakončenie nedržalo vo fajke, a zatláčať náustok väčšou silou znamenalo riskovať prasknutie krčku na fajke. Tak som sa rozhodol pre ďalšiu úpravu. Kužeľový spoj spoj som nahradil valcovým. To znamenalo do fajky vlepiť redukciu (opäť čerešňové drevo) a kužeľ na nástku presústružiť na valec.

Len ako upnúť zahnutý náustok do sústruhu? Ručne sa mi s tým babrať nechcelo a navyše si myslím, že by som nedosiahol uspokojivý výsledok. Nakoniec som sa rozhodol náustok ofrézovať. K tomu som potreboval osku, okolo ktorej sa bude náustok otáčať pri frézovaní. Oska bola hotová hneď, bolo ju len treba osústružiť na presný priemer vzduchového kanála v náustku. Osku som uchytil vo výške osi vretena.

Na osku som nasadil náustok a ručným otáčaním som dosiahol valcový tvar. Po prvom úbere som premeral obrobok a upravil polohu osky tak, aby vznikal valec. Posuvom suportu som dostával frézu do záberu. Častou kontrolou rozmeru a v závere minimálnym úberom materiálu sa mi podarilo dosiahnuť požadovaný rozmer čapu.

Výsledok je uspokojivý.